Galerijen

De Galerie Den Haag
Noordeinde 69
2514 GD Den Haag
Telefoon: 070 - 392 0813

Nouvelles Images
Westeinde 22
2512 HD Den Haag
Telefoon: 070 346 19 98

Livingstone gallery
Anna Paulownastraat 70 A/B
2518 BH The Hague
Telefoon: 070 3609428

De twee pauwen
Oranjestraat 1/Noordeinde
2514 JB Den Haag
Telefoon: 070-39 25 443

Smelik & Stokking Galleries
Noordeinde 150
2514 GP Den Haag
Telefoon: 070 - 364 07 68

Galerie Ramakers
Toussaintkade 51
2513 CL Den Haag
Telefoon: 070 363 43 08

Galerie Helder
Tasmanstraat 188
2518 VT Den Haag
Telefoon: 070 - 3466309

Architectuur

Architectuur in Den Haag

Den Haag is een mooie stad, o, pardon een dorp natuurlijk. De inwoners van Den Haag worden er niet graag aan herinnert, maar de stadsrechten zijn eigenlijk niet echt. Den Haag had stadsrechten in de Napoleontische tijd, voornamelijk omdat Lodewijk Napoleon niet vanuit een dorp wilde regeren.

In de moderne tijd zijn stadsrechten verdwenen en opgegaan in de rechten van een gemeente, Den Haag is dus geen dorp, geen stad maar natuurlijk wel een gemeente.

Architectuur in Den Haag is antiek, klassiek en modern. De oudere delen van de stad hebben veel karakteristieke brede en lange straten. Huizen zijn over het algemeen laagbouw, vaak met niet meer dan drie verdiepingen. Een groot deel van de zuidwestelijke stad werd gepland door de progressieve Nederlandse architect H.P. Berlage rond het jaar 1910. Dit ‘Plan Berlage’ bepaalde de ruime en gezellige straten gedurende meerdere decennia.

De oorlog

In de Tweede Wereldoorlog is veel van het westelijke gedeelte van Den Haag verwoest door oorlogshandelingen. Na de oorlog heeft de moderne architect W.M. Dudok daar woonwijken gepland in de vorm van flatgebouwen in een open veld. De flatgebouwen staan nu nog in een parkachtig landschap.

De lay-out van de stad is ruimer dan andere Nederlandse steden en vanwege de integratie van grote landgoederen van de oude adel, de creatie van diverse parken en het gebruik van groene zones rond natuurlijke beken, het is een veel groenere stad dan enig ander in Nederland.
Dat wil zeggen, met uitzondering van een aantal middeleeuwse, dicht bij elkaar gelegen, smalle straten in het centrum.

Modern en klassiek, net als de geschiedenis

Er zijn maar een paar kanalen in Den Haag, omdat de meeste waterwegen in Den Haag werden gedicht in de late 19e eeuw. Wie het centrum van de stad bezoekt wordt getroffen door het moderne aanzicht ervan. De hoogste gebouwen in Den Haag zijn, natuurlijk, twee ministeries.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn beiden 146 meter hoog en ontworpen door Hans Kolhoff. Het standbeeld van Willem de Zwijger op het Plein heeft dus aan zijn linker hand zicht op een paar mooie en moderne kantoorpanden. De Hoftoren, ontworpen door Kohn Pedersen Fox Associates, Het Strijkijzer en De Kroon zijn ook moderne wolkenkrabbers in het centrum van Den Haag.

De politiek in Den Haag

Natuurlijk mogen we de paleiselijke gebouwen in Den Haag niet vergeten. Wie aan de publieke kant van de Hofvijver staat kan het kantoor van de Eerste Minister zien, het Torentje. Dat is een onderdeel van een middeleeuws jachtslot Het Binnenhof, gelegen in het hart van het centrum van Den Haag. Het is de plaats waar de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de natie hebben plaatsgevonden en waar de toekomst wordt gemaakt. Het Binnenhof in Den Haag is bezaaid met monumentale oude gebouwen die getuigen van acht eeuwen van bestuur in de Lage Landen, maar het heeft ook een aantal open ruimtes, allemaal vrij toegankelijk voor het publiek.

Het is de locatie van de vergaderingen van het Nederlandse parlement, de Staten-Generaal, sinds 1446, en is al vele eeuwen het centrum van de Nederlandse politiek. De gronden waarop het Binnenhof staat werden gekocht door graaf Floris IV van Holland in 1229. Hij liet er zijn huis bouwen, naast het meertje, dat dat al Hofvijver genoemd wordt sinds de 13e eeuw. Meer gebouwen werden gebouwd rond het hof, waarvan een aantal bekend zij onder hun eigen naam, zoals de Ridderzaal, waar koning Willem-Alexander zijn jaarlijkse toespraak houdt op Prinsjesdag.

Wandelend door Den Haag komt u allerlei architectonische stijlen tegen, van klassiek tot hypermodern. De geschiedenis van Den Haag is te volgen via de architectuur, van een dorpje bij een jachtslot tot een moderne stad die het resultaat laat zien van de geschiedenis van Nederland.