Galerijen

De Galerie Den Haag
Noordeinde 69
2514 GD Den Haag
Telefoon: 070 - 392 0813

Nouvelles Images
Westeinde 22
2512 HD Den Haag
Telefoon: 070 346 19 98

Livingstone gallery
Anna Paulownastraat 70 A/B
2518 BH The Hague
Telefoon: 070 3609428

De twee pauwen
Oranjestraat 1/Noordeinde
2514 JB Den Haag
Telefoon: 070-39 25 443

Smelik & Stokking Galleries
Noordeinde 150
2514 GP Den Haag
Telefoon: 070 - 364 07 68

Galerie Ramakers
Toussaintkade 51
2513 CL Den Haag
Telefoon: 070 363 43 08

Galerie Helder
Tasmanstraat 188
2518 VT Den Haag
Telefoon: 070 - 3466309

Museums

Bent u op zoek naar cultuur in Den Haag, dan hoeft u zich beslist niet te vervelen. Ook aan musea komt u niets te kort in deze Zuidhollandse hoofdstad. Zo is er in elk geval al voor elk wat wils, zowel jong als oud zal zich verwonderen over de schitterende geschiedenis.

Kinderboekenmuseum

Waar in Nederland vindt u elders een Kinderboekenmuseum? In elk geval toch niet zo één als hier in Den Haag. Dit museum met kinderboeken maakt onderdeel uit van het Letterkundig museum, dat weer valt onder de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag. In deze laatstgenoemde bibliotheek bevinden zich alle publicaties van Nederlandse bodem, welke vanuit een depot opvraagbaar zijn voor de bezoeker.
In het Kinderboekenmuseum van Den Haag zal u de namen Annie MG Schmidt en Paul van Loon beslist niet ontgaan. Naast de vaste collectie aan de meest leuke en grappige bezienswaardigheden van genoemde schrijvers, verzorgt het museum eens in de zoveel tijd exposities. Een expositie die veel publiek trok was bijvoorbeeld die van Carry Slee, een inmiddels niet al te onbekende naam binnen de kinderboekenwereld.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is erop gericht dat het de kinderen meegeeft dat creatief bezig zijn met taal het plezier in lezen en schrijven stimuleert. Hierin is het museum tot nu toe geslaagd. Het museum bestaat sinds 1994 en werd na een grootschalige verbouwing heropend in 2010.

Mesdag Museum

Zodra de naam Mesdag voorbij komt, raakt u beslist geïnteresseerd in al zijn werken. In Scheveningen, vlakbij Den Haag, is het Panorama Mesdag gebouwd. Dit schilderij is tot nu toe het grootste van heel Nederland, maar liefst 120 meter van de schilder Mesdag is hier te bewonderen.
De overige collectie van schilder Mesdag bevindt zich in het naar hem vernoemde museum, Museum Mesdag, dat sinds de heropening in 2011 de naam ‘Mesdag collectie’ draagt. Hendrik Willem Mesdag leefde van 1831 tot 1915, in 1903 schonk hij zijn collectie aan schilderwerken aan het Mesdag Museum in Den Haag. Oorspronkelijk bouwde Hendrik Willem Mesdag al een museum voor zijn uitzonderlijke verzamelwerken in 1887.
In het Mesdag Museum is te zien hoe het echtpaar Mesdag heeft gewoond en gewerkt.

Escher in het paleis

Dit museum is ontstaan vanuit de overname door de gemeente Den Haag van het oorspronkelijke winterpaleis van koningin Emma. Sinds 2002 valt het beheer van het museum onder de Stichting Escher in het Paleis. Hiermee is dan ook de naam voor het huidige museum ontstaan. De gehele collectie toont de grafische kunstwerken van Maurits Cornelis Escher.
Naast de al uitzonderlijke werken van Escher die iedereen laat verder denken en kijken, is er in hetzelfde museum een interactieve tentoonstelling. Deze is vooral leuk voor kinderen of volwassenen die het kinderlijke in zich nog niet kwijt zijn. Door middel van speciale Escher-games kan men de persoonlijke kennis over deze bijzondere kunstenaar testen. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelfs te spelen met sommige van Escher’s werken.

Hoogtepunt van de Escher-tentoonstelling is de 7 meter lange houtsnede waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd de koppeling tussen eeuwigheid en oneindigheid te beleven. De naam van deze houtsnede is ‘Metamorfose III’ en wordt in een ronde opstelling tentoon gesteld.

Mauritshuis

Een Haags museum dat beslist niet overgeslagen mag worden is het Mauritshuis aan de Korte Vijverberg. Het gebouw zelf is al een monument en bevindt zich aan de Hofvijver, wat ook een bezienswaardigheid op zich is. Deze Hofvijver grenst tevens aan het Binnenhof waaronder het beroemde Torentje, dat wel bekend is vanuit het Nederlands Kabinet.
In het Mauritshuis bevindt zich onder andere een schat aan kunstwerken uit de Gouden Eeuw. Er worden schilderijen getoond van beroemde schilders zoals Johannes Vermeer, Jan Steen, Rembrandt van Rijn en Frans Hals.
Het Mauritshuis is in 1822 als museum in gebruik genomen, toen heette het nog ‘Koninklijk Kabinet’. In juni 2014 vond er na een intensieve verbouwing een heropening plaats.